En bottler fra en svunden tid.
Fordi man var god til at producere vin, før i tiden, var man nødvendigvis ikke god til stå for at få vinen på flasker.
Frem til 1960 var det ikke unormalt at vinproducenter benyttede sig af eksterne firmaer til at få vinen på flasker. For de franske vinbønder blev det dog ulovligt at sende fyldte tønder udenfor Frankrig, da man åbenbart havde problemer med at der blev solgt meget mere vin end der var produceret. Det var i høj grad de aller dyreste mærker som Petrus, Chateau Yquem og Romanée Conti der benyttede sig af denne metode, da det var bekosteligt at transportere vinene over de store afstande, på forsvarlig vis.
I Oostende i Belgien lå et af de allerbedste såkaldte bottlere, Vandermeulen, der alle de berømte vinhuse som kunder. Udover at flaske vinen for deres kunder, solgte de også den samme vin under deres eget navn. Hvorledes det fungerede har jeg aldrig helt fundet ud af, men et er sikkert. De vine som kom fra Vandermeulen, er noget helt enestående, og sælges i dag til ekstremt høje priser. Du kan godt finde en Richebourg fra 47 til kr. 3.500 men så er niveauet også minus 10 cm!!
Tilbage i juni 2014 fik jeg lejlighed til i Belgien at købe rigtig mange flasker fra familien. Heriblandt de ovennævnte vine. Jeg købte 2 Richebourg 1921 og som er de dyreste vine jeg nogensinde har købt.
De mest berømte vine jeg har stødt på, og har smagt er Richebourg 1921 og 1947. Clos de Tart 1921 og 1955 samt Chambertin 1952. Specielt de helt gamle vine fra 1921 er nok det vildeste jeg har smagt. Jeg har også haft 2 flasker Le Romanée Conti 1929, men de kunne slet ikke leve op til de andre vine.
Siden dengang i 2014, har jeg ikke haft en eneste vinsmagning, uden der har været en enkelt eller 2 flasker fra Vandermeulen.

Jeg kan varmt anbefale at læse denne artikel http://weintasting.de/grose-vandermeulen-burgunder-probe-der-jahre-1921-bis-1955/ der giver et rigtig godt indtryk af disse vine.

IMG_1483
Vandermeulen Chambertin 1952 med min vinkælder i baggrunden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s