Selv køerne, slikker sig om munden, ved udsigt til disse Rødkit oste

DSC_2951
Foto: Liv Kastrup. Med tilladelse fra Ostebørsen.

Der er nogen der siger at ost, kun kan spises, når det er sammen med et godt glas vin. Det kan jeg kun give ret i, ud fra den devise at enhver undskyldning for at drikke et glas vin, altid er velkommen.

Der er gode oste, mindre gode oste og dårlige oste. Smag og behag er forskellig, men jeg vil alligevel fremhæve en dansk ost, som kan hævde sig blandt de allerbedste, uanset oprindelse. Jeg fik lejlighed til at prøvesmage en Rødkit fra Ostebørsen. Den er stadig under udvikling, men de første resultater er ikke mindre end fremragende.

Familien Kastrup er ”gået all in” for at skabe de allerbedste oste. Denne Rødkit er lavet af mælk fra køer, der går ved engene omkring Trelleborg på Vestsjælland. 35 køer som går på jorde, der ikke har været opdyrket siden 1100 tallet, og derfor 100 % økologisk. Ostene produceres på deres eget mejeri hvor råmælken på intet tidspunkt pumpes, men alene transportes ved hjæp af naturligt fald.

En helt igennem ekstrem skrøbelig ost, hvor konsistens, smag og duft er bestemt af den måde den lagres på.

”Smagen, fra ost til ost er genkendelig men alligevel meget forskellig” – Birgitte og Henrik Kastrup

Da jeg besøgte mejeriet var det en hel urealistisk oplevelse, at se det samme råmateriale blive til så vidt forskellige oste, alene baseret på hvor på lageret den var lageret. Jeg kender ikke specielt meget til osteproduktion, men fik fortalt at luftfugtighed, højde på osten, temperatur og sikkert også lufttrykket i lagringsperioden er afgørende for resultatet. Netop på grund af den skrøbelige konsistens fik jeg lejlighed til at smage en hård udgave af osten – vel og mærke en hård ost, der aldrig havde været under pres – en kulinarisk oplevelse af de helt store.

“Man kan ikke købe lykke, men man kan dog købe ost, og det er næsten det samme.” –Birgitte og Henrik Kastrup

Disse oste har en evne til at bevare deres naturlige smag i munden, lang tid efter, den er spist. Hvor andre oste har en tendens til at blive sure eller skarpe i munden, bevarer disse oste friskheden i smagen – selv med de rester der altid vil være tilbage. En smagsdetalje, som man først tænker over, når man har prøvesmagt disse oste. Dette er en intens ost uden at være stærk, men med en fylde, som jeg kun har mødt i de allerbedste Mont D’Or oste, uden dog at sammenligne ostene. Den har dog langt mere struktur og langt flere smagsnuancer end netop Mont D’Or. For at få de optimale smagsoplevelse fra osten, skal den serveres ved ca 20°C.

Jeg er så begejstret for disse oste, at jeg, i videst mulig omfang, vil servere dem ved mine vinsmagninger, så andre også kan få indsigt i en hel formidabel ostefamile. Jeg er pt. i gang med et meget hårdt og anstrengende job 😊 – at udvælge de helt rigtige vine til disse fremragende oste. Mon ikke det ender med en gammel Meursault. Har specielt kig på noget Meursault-Charmes 1934, som jeg tror vil passe. Jeg er også sikker på at ældre Sauterne, som har mistet størstedelen af sin sødme, vil passe fint.

Skål og velbekomme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s