IMG_2202

For et stykke tid siden besøgte jeg huset Martin Müllen i Traben-Trarbach i hjertet af Mosel.

Vindistriktet omkringen floden Mosel, er et af de mest spektakulærer områder at besøge, og nok de flotteste vinmarker jeg igennem årene har besøgt. Marker, er nok næsten for meget at kalde det – nok nærmere klippeskråninger, hvor mange vinstokke står på næsten lodrette skrænter.

Huset Martin Müllen er grundlagt i 1991, og i vinsammenhænge et purungt hus. Ikke desto mindre har de på rekordtid vist, at de kan lave vin i en uhørt høj kvalitet.

Huset drives af Martin Müllen selv, sammen med hans søn, Jonas, der netop er blevet færdig som ønolog fra universitet. De råder over ca 4.5 hektar marker, og laver ”kun” ca 30.000 flasker om året. Med andre ord, et meget lille udbytte i forhold til de andre producenter i området. Dette skyldes at 1 hektar er frigjort til at lave forsøg – og det bliver der gjort i stor stil. Alle druer håndplukkes og de bruger udelukkende spontangæring

Specielt Jonas Müllen har så mange ideer omkring produktionen, som i den grad fangede min interesse, og et kort besøg, blev pludselig et meget langt besøg, hvor ideer, smagninger, test med mere gik op i en højere enhed.

De laver kun vine på Riesling og Pinot Noir – undskyld Spätburgunder – vi er jo i Tyskland. Deres vine er baseret på få marker, men et utal af forskellige vinificeringer og høstningstidspunkter, der giver meget forskellige vine fra samme mark og årgang.

Når folk siger Riesling til mig og balance samt elegance i samme sætning, hænger det ikke sammen. Rieslingdruens fortræffeligheder er netop dens nærmest kamæleon agtige fremtoning, hvor vildfaren smagsnoter jo netop er dens charme – en fremtoning som kun ganske få kan tæmme, hvis den da skal tæmmes.

Jeg havde lejlighed til at smage et stort udvalg af vine fra 1998 og fremefter, og her blev hele min opfattelse af Rieslingdruens egenskaber gjort til skamme. Her viste familien Müllen at de behersker syren i vinen på en helt udsøgt måde, hvilket giver vinene en uhørt balance, elegance og sammenhæng med en fuld defineret lang eftersmag, som jeg kun få gange har oplevet ved Riesling druen.

2017 Müllen Revival – det kan man da ikke kalde en vin, men det gør de. En vin fra nogle af deres teststokke, som stod lige i skabet. Det specielle er at gæringen – helt af sig selv pludselig stopper – deraf navnet

2015 Kröver Paradies Spätlese – en tør hvidvin, lang smag, tør og med uhørt elegance.

2018 Trabener Würtzgarten Kabinett – halvtør fra druer der er plukket tidligt. Jeg har her fundet den vin der skal drikkes til juleanden.

Jeg blev dog blæst helt væk, da Jonas Müllen gik i kælderen og fandt en 1998 Trarbacher Hühnerberg – Auslese. Nej, den er ikke sød, men en snert af petroleum og en lang smag, der stadig sidder tilbage i mine minder. Petroleums duften og smagen, er i øvrigt ikke noget de gør specielt meget for at fremtvinge i deres vine, modsat visse andre højt profilerede producenter fra nabolaget – og det klæder faktisk deres vine, selvom nogen mener at det er et kvalitetsstempel.

Spätburgunder har i Mosel været en stående joke – specielt når man kigger 10 år tilbage. Mange producenter er simpelthen stoppet med at bruge Pinot Noir, da det tyske marked efterspørger fyldigere og kraftige vine. Derfor er mange lagt produktionen om til Merlot og Domfelder.

Martin Müllen er derimod gået den helt anden vej og har plantet Pinot Noir stokkene på en skråning bagved Mosel dalen – på en mark der nærmest ligner et amfibie teater. Det betyder at vindene hurtigt varmer druerne op om morgenen, og køler dem hurtigt ned når solen går ned. Granitten, som de nærmest vokser i, er uegnet til Riesling, da stokkene under de givne forhold simplethen bliver pint for meget – noget der bare gør Pinot Noir druen bedre. Med andre ord, her har man simpelthen givet dem de dårligste betingelser, hvilket så kræver at stokkene skal yde noget mere for at overleve.

Selve vinificeringen er også speciel. Blandt andet presses druerne over en periode på ca 20 timer ved lav temperatur og selve macérationen varer helt hen til sidst i december! Ja, jeg skrev rigtig – en næsten 3 måneders macération for Pinot Noir druen. Derefter kommer vinen på gamle tønder og lagres i ca 2 år før de kommer på flaske.

Hvordan smager så deres Spätburgunder? – Jeg havde lejlighed til at smage årgang 2015, som netop er ved at blive frigivet til salg.  Lad det være sagt med det samme – dette er ikke en Bourgogne vin –men en Mosel vin, og den smager ikke som en typisk Bourgogne – simpelthen af den grund at undergrunden er meget forskellig. Det første der slår en, er den klare lyse farve. Nogen vil nok sige at det ligner en gang tynd sprøjt, men det er det ikke. Min holdning er at vinens tanniner er vinens DNA – er der styr på tanniner – er der også styr på vinen! Gennem vores seance stod det efterhånden klart for mig, at Jonas har nøjagtig samme holdning, og vores snak bliver mere og mere nørdet. Har denne Spätburgunder så styr på tanninerne – ja, og det er nærmest til  perfektion. En læskende, frisk, balanceret smag, med klare noter af blandt andet lakrids, som Jonas gør meget for at fremme i smagen. Tanninerne lægger sig silkeblødt og jævnt fordelt i hele munden, og bliver siddende i hele eftersmagens tid. Vinen er ikke speciel animalsk, som jeg ellers ofte ser ved  Spätburgunder fra Tyskland, men leder mine tanker hen på de allerbedste Pinot Nero fra Alto Adige – bare på et langt højere niveau. Vinen er stringent men ikke specielt intensiv som man ser ved visse ”tunge” Bourgogne vine. Dertil kræver det nok lidt mere global opvarmning.

Hovedparten af vinbønderne i Mosel har for længst skiftet til skruelåg, men det kommer ikke til at ske hos Martin Müllen. De mener stadig at vinen får den bedste udvikling med en gammledags korkprop.

Jeg har været så heldig at få adgang til deres ældre hvidvine – fra 1993 og fremefter, og glæder mig til at servere disse enestående vine ved mine næste smagninger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s